V Bratislavskom bábkovom divadle sa uchádza o priazeň Drevený tato

12.06.2012 Bratislava

Bratislava 12. júna (TASR) - Záver tohtoročnej sezóny bude v Bratislavskom bábkovom divadle (BBD) patriť inscenácii Drevený tato. Vznikla na motívy rovnomennej básnickej zbierky Tomáša Janovica.

"Chceli sme do nášho repertoáru dostať slovenskú knižnú klasiku, preto sme si vybrali práve toto Janovicovo dielo, ktoré vzniklo v roku 1979 a vyrástli na ňom už dve generácie detí," uviedla dnes na tlačovej konferencii dramaturgička predstavenia Katarína Jánošová. "Hra je určená všetkým neposlušným deťom a všetkým tak trochu zaneprázdneným rodičom," dodala Jánošová.

Hlavnými postavami hry sú dievčatá Táňa a Kata, ich spevavá mama a samozrejme nepraktický tato, ktorého postava je inšpirovaná postavou Tomáša Janovica. Ten má na svojom spisovateľskom konte aj zopár divadelných hier, pri tejto inscenácii však do výslednej podoby hry, ani štylizácie postáv nezasahoval. "My sme v podstate úplne zachovali pôvodný Janovicov text. Chceme, aby sa takto k detskému divákovi dostala aj pekná poézia," uviedla Jánošová. "Naším vkladom je to, akým spôsobom sme rozvinuli príbeh na základe Janovicových veršov," dodala režisérka hry Júlia Rázusová, podľa ktorej nejde o klasickú rozprávku, ale o príbeh, v ktorom deti môžu spoznať realitu všedných dní aj vo svojej rodine.

Predstavenie doplňujú piesne, v ktorých sa hrá napríklad na nožničkách. Autorom hudby je líder prešovskej skupiny Komajota Martin Husovský, ktorého k projektu dotiahla režisérka Júlia Rázusová. "Poznáme sa osobne, máme deti v rovnakom veku a tak som hneď vedela, že Martin sa bude na túto prácu hodiť." Texty piesní plné nápadov písal Michal Baláž. O pôsobivé predstavenie sa postará aj autor scény Roman Anderle a Barbora Rajčanová, ktorá navrhla kostýmy a samotné bábky.

Premiéra hry je naplánovaná na piatok 15. júna, v programe Bratislavského bábkového divadla je až do 21. júna.

V prípade tejto hry ide aj o spojenie dvoch jubilantov. Tomáš Janovic oslávil pred tromi týždňami 75 rokov, Bratislavské bábkové divadlo má v tomto roku 55. výročie svojho vzniku. Hra Drevený tato je v poradí 192. premiérou BBD.
 

Vyberte región